FAROSTUP

Intretinere si reparatii

Indiferent cata grija se va acoda stupului, in exploatare vor aparea o serie de defectiuni, precum: amprente de lovituri, ciobituri de margini, rupturi, perforari. In cazul stupului din PUR aceste defectiuni se repara cu foarte mare usurinta. De cele mai multe ori fara a fi nevoie sa golim stupul. De ex: Lovituri sau ciobituri pe suprafetele exterioare se repara prin chituire. Pentru suprafete mici recomandam utilizarea chituriilor pentru lemn pe baza de apa; pentru lovituri mai mari recomandam utilizarea chiturilor poliuretanice sau poliesterice. Se vor respecta indicatile de lucru care se gasesc pe ambalajele chiturilor respective.

Perforarea

Perforarea unui perete sau capac se repara prin plombare cu dopuri din material poliuretanic. In primul rand prin slefuire se va da gaurii o forma cat mai regulate, apoi se va confectiona un dop din material PUR cu forma si dimensiuni cat mai apropiate de gaura. In final dopul se lipeste in gaura cu chituri poliuretanice sau chituri epoxidice, chiturile se gasesc in comert. Recomandam respectarea instructiunilor de lucru indicate pe ambalajul produsului. Desigur pot aparea situatii in care repararea nu este realizabila; in acest caz trebuie sa apelati la FAROSTUP care poate sa va livreze orice piesa care compune stupul.

Vopsirea

Vopsirea stupului din poliuretan: Avand in vedere rezistenta foarte mare la intemperii a materialului poliuretanic, firma FAROSTUP nu recomanda vopsirea stupului. Pentru apicultorii care doresc totusi sa vopsesca stupii din PUR facem urmatoarele recomandari:
– Vopsirea sa se faca cu vopsele ecologice.
– Vopsirea sa se faca numai dupa ce stupul a stat expus intemperiilor cca.1 luna, iar suprafata acestuia a devenit putin rugoasa. Daca se doreste scurtarea acestui interval, recomandam ca inainte de vopsire, suprafetele stupului sa fie usor asperizate cu hartie abraziva cu granulatia de 120.
– In timpul vopsirii se vor urma instructiunile de pe ambalajul vopselei.

Curatarea si sterilizarea

Curatarea si sterilizarea stupului din poliuretan V10 se face cu solutii apoase. Recomandam o solutie cu soda de rufe care dizolva propolisul si curata toate murdariile. Se pot utiliza si solutii apoase cu preparate pentru spalarea vaselor. In ambele cazuri se va respecta concentratia indicata pe ambajale in care se comercializeaza produsele respective. Pentru a obtine un efect rapid se recomanda ca solutiile apoase de curatare sa fie incalzite la temperatura de 50-60 °C. Data fiind duritatea suficient de mare a suprafetei pieselor care compun stupul din poliuretan, la spalarea stupului pot fi utilizate aparate cu jet sub presiune de tipul celor folosite in spalatoriile auto. Recomandam ca distanta de la duza pana la suprafata piesei sa fie de min. 40 cm.

NOTA: Persoanele care vor executa operatiuni de montaj, de curatire si sterilizare, precum si vopsire a stupului, trebuie sa stie ca pentru siguranta proprie trebuie sa foloseasca echipamente de protectie adecvate, precum: ochelari, manusi, sorturi etc; si sa foloseasca numai materiale si scule omologate.